15 Lucruri interesante despre pizza

Pizza Vegetariana Cluj

Pizza este unul din cele mai populare feluri de mancare din intreaga lume. Desi consumam aceasta delicatete in fiecare zi, foarte putini dintre noi cunoastem cum a aparut ea. Prin urmare, azi vom aduce in atentia dumneavoastra 15 lucruri interesante legate de pizza. Sunteti gata?

Sa incepem?

 1. Prima Pizza NU a fost facuta in Italia sau America. Vechii greci sunt cei care i-au data nastere. Ei foloseau paini coapte mari si rotunde pe care le inmuiau cu legume, cartofi, condimente si ulei de masline. Aceasta este cea mai veche versiune a pizzei.
 1. In secolul XVIII, Italia a fost prima tara unde s-a vandut pizza. Aceasta pizza comerciala nu avea topping. Era doar un aluat simplu, o paine alba si rotunda, destul de gustoasa care se vindea in principal saracilor, pentru ca era ieftina. Comerciantii din Napoli vindeau aceasta paine sub denumirea de „pizza”.
 1. In 1889 regina Italiei Margherita calatorea prin regatul sau si a observat niste tarani care mancau din acea bucata de paine. Curiozitatea a facut-o sa guste si ea. Ii placea atat de mult incat, ori de cate ori isi vizita supusii, manca aceasta paine. Pentru ca era considerata o mancare a taranilor, pizza a declansat neliniste in Cercul Curtii.
 1. In cele din urma Regina Margherita i-a ordonat chefului Rafaelle Esposito sa ii prepare pizza la curte. Bucatarul a gatit o pizza cu busuioc proaspat, branza Mozzarella si rosii. Culorile au fost atent selectate pentru a fi in ton cu cele existente pe steagul italian – rosu, alb si verde. Aceasta pizza bine coapta a devenit preferata reginei si foarte populara in randul italienilor.
 1. Regina a inceput o traditie cunoscuta sub numele de Pizza Margherita, care se prepara si azi in toata lumea.

 1. America, Anglia, Franta si Spania au inceput sa simta cu adevarat gustul pizzei italiene dupa cel de-al doilea razboi mondial – in timpul razboiului acesti soldati gustasera pizza atunci cand au ajuns sa ocupe orase italiene.
 1. In America, industria pizzei inregistreaza vanzari de peste 30 miliarde dolari in fiecare an, iar 17% din restaurante sunt de fapt pizzerii.
 1. Un sondaj recent arata ca in America 93% dintre americani comanda si mananca pizza cel putin o data pe luna. Consumul mare de pizza poate fi observat cu usurinta si in randul romanilor.
 1. In India cea mai solicitata varianta a pizzei contine tofu, carne tocata si ghimbir murat, iar in America cel mai solicitat topping este pepperoni.
 1. Pizza congelata a fost inventata in 1970 de catre Celentano Brothers.

 1. Pizza cu blat subtire este cea mai populara forma din toata lumea.
 1. Riscul de cancer esofagian se reduce semnificativ daca se consuma pizza cel putin o data pe saptamana.
 1. In toata lumea, in fiecare an sunt vandute 5 miliarde de pizza, iar sambata seara este considerata a fi cel mai popular moment de consum.
 1. Femeile tind sa comande toppinguri vegetariene, spre deosebire de barbati. Iar cei care livreaza pizza spun ca femeile sunt cele care dau in general bacsisuri mai mari.
 1. In Italia a fost adoptata o lege care prevede ingredientele autorizate si metodele de gatire ce pot fi folosite pentru a obtine o pizza autentica italiana. Pizza congelata nu intra in aceasta categorie.

Alte lucruri interesante despre pizza gasiti in urmatorul clip